Naš Rekord

Poleti leta 2009 je Planica (najbolj znan družinski sladoled) praznovala 35 let. Ob tej priložnosti smo se povezali z Ljubljanskimi mlekarnami, agencijo Pristop in institutom Jožef Stefan ter ustvarili najdaljšo sladoledno banjico na svetu. V kategoriji »najdaljši sladoledni posladek« smo tako postavili svetovni rekord, vpisan v Guinnessovo knjigo rekordov. Sladoledna banjica je bila dolga 35 metrov in je vsebovala tipične okuse Planice (jagodo, vaniljo in čokolado). Rekord je bil postavljen na osrednji prireditvi v Ljubljani, občinstvo pa se je na koncu lahko posladkalo s sladko pregreho.

Potegovanje za svetovni rekord v okviru Giunnessove knjige ni enostavno, saj ima knjiga visoke standarde in stroge predpise. Določajo tudi smernica za postavitev rekorda. Vseeno nam je uspelo izdelati izven serijsko sladoledni banjico, široko 10,5cm, visoko 7cm in dolgo kar 35m.

Največji izziv nam je predstavljal omejen čas za pridobitev ustreznih materialov, ki so morali biti dovolj trpežni in vodoodporni, poleg vsega pa še živilsko neoporečni. Za vse priprave na dogodek smo potrebovali teden dni. Skoraj celotno banjico smo izdelali ročno iz trakov (dolgih 1,8m) ter zaključkov. Naša ekipa, ki je štela 10 članov, je na kraju doseganja rekorda trakove zlepila s posebnimi lepili, saj bi bil prevoz 35m dolge banjice logističen problem. Na podoben način smo izdelali tudi pokrov za banjico. Banjica brez sladoleda je tehtala 12,5kg.


Z izkušnjami in inovativnostjo do kakovostne embalaže