Tehnologija

Pri izdelovanju plastične embalaže uporabljamo standardne tehnike. Gre za tehnike vakuumiranja, tehnike izsekovanja, hladnega lepljenja in toplega lepljenja. Pohvalimo se lahko, da smo nekatere stroje proizvedli sami, nekatere pa tudi izboljšali. Material, ki ga največ uporabljamo je PET, potem PP in PVC.

PET


Kratica pomeni polietilen tereptalat. Uporablja se tudi oznaka PETE. V osnovi je termoplastična umetna polimerizirana smola (masa). PET se v svetovnem merilu največ uporablja za embalažo osvežilnih pijač, hrane ter ostalih tekočin. V našem podjetju predstavlja veliko večino proizvodnje, iz njega pa izdelujemo produkte po vaših željah (več informacij v zavihku produkti).

PET je zelo trden in tog material glede na debelino. Že pri zelo majhnih debelinah se izkaže kot zelo kompakten in čvrst. Je pa tudi izredno lahek, odporen na udarce, po naravi je brezbarven in prozoren. V kombinaciji s steklenimi vlakni pa se njegova trdnost ter trajnost še povečata.

PET je med vsemi umetnimi vlakni najbolj primeren za recikliranje. Sestavljen je iz kisika, ogljika in vodika, s skoraj neznatnimi količinami katalizatorja, brez kakršnikoli strupenih snovi, kar pomeni, da pri gorenju ne nastajajo okolju nevarne snovi. Ravno zaradi teh lastnosti je zelo razširjen in se njegova uporaba s strani ustreznih inštitucij tudi zakonsko spodbuja.PP


PP je oznaka za polipropilen. Uporablja se v prehranski industriji, za izdelovanje vrvi, oblek, toplotno odpornega spodnjega perila in majic za vojsko, laboratorijske opreme idr.

PVC


Polivinil klorid ali PVC je do sedaj najbolj ekonomsko izkoriščena umetna masa v svetovnem merilu. Več kot polovico produkcije PVC se uporabi v gradbeništvu. V zadnjih letih je PVC začel celo nadomeščati običajne gradbene materiale kot so les, beton in opeka. Kljub vsem odlikam, pa se PVC ne odlikuje na področju prijaznosti do okolja in človekovega zdravja.

Področje uporabe PVC je zelo široko. Ker je zelo trden in fleksibilen, ga najdemo skoraj povsod. Iz PVC so vodovodne cevi, hišna okna, izolacijski elektromaterial, gramofonske plošče, talne podlage, posebne obleke in drugo.

Študije v zadnjih letih pa so pokazale tudi neželene učinke PVC, zato so se v Evropski Uniji odločili, da bodo obdavčili vse proizvode, ki vsebujejo PVC. Zaradi tega dejstva se PVC počasi opušča, predvsem na področju embalaže, kjer ga vedno bolj nadomešča PET.

Z izkušnjami in inovativnostjo do kakovostne embalaže